Синузит при Деца – Общи Характеристики

Дете със синузит

На практика всеки човек знае какво е синузит, тъй като на всеки се случва поне веднъж в живота си да изпита от личен опит това състояние. Децата също не правят изключение в това отношение. В най-общ смисъл заболяването засяга синусите, както подсказва и наименованието му. При синузит  костните кухини, разположени от двете страни на носната кухина (околоносните кухини), са засегнати от възпалителен процес на горните дихателни пътища. 

Причините за развитие на синузит при деца и възрастни са основно две – усложнение на вирусна инфекция или алергична реакция при среща с конкретен дразнител. Синусите всъщност са различни видове и се категоризират с отделни наименования. Максиларните синуси са разположени в зоната на бузите; фронталният синус е на челото; етмоидалният синус се намира зад носните ходове, а сфеноидалният е разположен най-дълбоко в черепната кухина. 

При възпалителен процес в горните дихателни пътища епителът в синусите може да набъбне и по този начин да блокира гъст секрет в тях. По този начин там лесно могат да се размножават вредни микроорганизми, като вируси, бактерии и гъбички. Това накратко е механизмът при развитието на синузит при дете и при възрастен.

Екипът на VelaClinic е квалифициран и има дългогодишна практика в лечението на синузит при деца. Ние работим денонощно и имаме необходимата база за провеждане на изследвания.

Има различни видове синузит

Макар и оплакванията при синузит да са сравнително сходни, всъщност те се категоризират различни видове на заболяването в зависимост от причинителя, протичането, усложненията, локализацията и т.н.  

В зависимост от причинителя се обособяват инфекциозен, неинфекциозен и алергичен синузит. При инфекциозния възпалението е причинено от микроорганизми – вируси, бактерии или гъбички. В медицинската наука отдавна се познават основните виновници за синузит сред изброените, които най-често водят до това заболяване. Обикновено в този случай първоначално се наблюдава възпаление на носната лигавица, което вследствие се усложнява и обхваща и различните синуси. Единствено максиларен синузит е възможно да се развие вследствие на различни здравни проблеми със зъби. При неинфекциозните синузити причините за инфекция могат да са излагане на различни субстанции и вещества, а при алергичните – алергени, които предизвикват съответната реакция на имунната система.

В зависимост от начина на протичане на заболяването се разграничават остър, подостър, рекурентен и хроничен синузит. Последният се диагностицира, когато симптоматиката продължава 3 и повече месеца. Подостър е протичащият в продължение на 1 до 3 месеца. Остър синузит означава нова инфекция, която преминава в рамките на един месец. При рекурентния се наблюдават четири или повече състояния на остър синузит в рамките на една година.

В зависимост от това кои синуси засяга заболяването (локализация) се обособяват също няколко вида. Максиларен синузит се среща най-често, като инфекцията засяга максиларните синуси. Когато възпалението обхваща фронталните синуси, усещането за болка е именно в челото над очите. Тогава говорим за фронтален синузит. При етмоидалния пък оплакванията се фокусират в корена на носа и между очите. Когато се възпали епителът на сфеноидалните синуси, болката се локализира по-дълбоко в черепната кухина, зад очните ябълки. Погрешно в този случай в разговорния език състоянието се нарича “заден синузит”. Често и при стичане на секрети към носоглътката пациентите използват същия термин неправилно.

В зависимост от промените, които причинява заболяването, се категоризират катарален, хеморагичен и гноен синузит. При първия вид секретът е бистър, а при лигавицата се наблюдава зачервяване и оток. Вторият вид се наблюдава при грипни инфекции. Съответно при гноен синузит  има гноен секрет.

Разграничаването на конкретния вид синузит е важно с оглед на правилното лечение. Смята се, че при хрема в някаква степен винаги се засягат и синусите. Обикновено едва при наличие на по-сериозни оплаквания и болка със съответната локализация, пациентите търсят лекарска помощ. Често това състояние в разговорния език се обозначава като “възпален синузит”, но всъщност са инфектирани синусите.

За лечение на синузит в детска възраст, потърсете екипа на VelaClinic.

Как се диагностицира синузит – симптоми?

Оплакванията при синузит и симптомите се различават при децата и възрастните. При възрастните най-често се наблюдава изразено главоболие. При децата до 7-годишна възраст обаче поради факта, че фронталните синуси не са развити, това оплакване не означава главоболие от синузит. Ако има такова, то обикновено се дължи на повишена температура, стомашни проблеми и други. При възрастните синусите са 8, като те се оформят във времето. По тази причина синузитът е по-чест в юношеската и по-зрялата възраст.

Диагностика на синузит при деца – симптоми:

Развитието на синусите продължава до юношеска възраст, като последно се оформят фронталните. Ето защо при подрастващите обикновено началото е с грипоподобни симптоми. Те могат да се изразяват само в запушен нос и бистра водниста хрема или в съчетание и с леко повишена температура. По-съществено развитие на симптоми на синузит при децата обикновено се наблюдава след 5-7 ден от началото на инфекцията. Общите оплаквания в този случай включват запушен нос, промяна във вида на секрета, фебрилитет, продължаваща кашлица, умора. Възможна е поява на болки в зъбите, ушите, липса на обоняние и вкус, лош дъх. При децата до 7-годишна възраст не се наблюдава максиларен синузит и симптоми, свързани с него, заради неразвитите максиларни синуси. Ето защо се бърка от родителите стичането на секрет към носоглътката (което е често състояние при деца) и се нарича погрешно заден синузит поради симптоми, които са общи.

При по-големите деца и юноши е по-вероятно да се наблюдава развитие на синузит с ясно изразени симптоми. Това се обяснява със завършването на процеса на оформяне на всички синуси. Ето защо на въпроса как да разбера дали имам синузит в по-зряла възраст е лесно да се отговори. При по-малките пациенти обаче консултацията с опитен лекар е задължителна.

С оглед на казаното дотук, говорейки за хроничен синузит и симптоми при деца, следва да се има предвид че състоянието обикновено засяга по-големите. При по-малките то се обяснява с неправилно лечение на предишна инфекция. Тоест става дума или за повтаряща се проява на остър синузит или за персистираща недобре овладяна инфекция. За хронично състояние говорим тогава, когато състоянието продължава повече от осем седмици.

Важно е да се знае, че редица други състояние при бебетата и децата могат да се проявят с характерните за синузит симптоми. Такива са например травми или аномалии на носа, гмуркане и плуване, зъбни инфекции, гастроезофагеална рефлуксна болест, наличие на чуждо тяло в носа, излагане на продължително вдишване на вредни субстанции и други. 

За правилната и навременна диагностика на симптоми на синузит при подрастващите следва родителите да потърсят специализирана помощ. Това е особено валидно, ако се наблюдава инфекция на горните дихателни пътища при децата в продължение на повече от 5 дни, повишена температура в рамките на повече от 3 дни или влошаващо се състояние. Закъснялото лечение отнема много повече време и е възможно да възникнат и редица усложнения.

Доверете се на екипа на VelaClinic за диагностика и лечение на синузит при деца.

Синузит – лечение при деца

За правилното лечение на синузит е важно да се открие причинителят. Това означава на първо място да се определи дали става дума за инфекциозен, неинфекциозен или алергичен синузит. Ако е инфекциозен, следващата стъпка е да се изследва дали в основата му са вируси, бактерии или гъбички. При алергичен вид пък трябва да се дефинира алергенът, за да може евентуално да се прекрати контактът на детето с него.

Във всички тези случаи към същинското лекуване на синузит се пристъпва, след като са направени редица изследвания и има точна диагноза. В противен случай има много голяма вероятност предписаната терапия да се окаже неефективна, а в някои случаи дори да влошат симптомите на синузит и лечението му.

В практиката на VelaClinic често се срещаме с различни инфекции на носната лигавица при децата. Важно е обаче родителите да знаят, че при бебетата и подрастващите до 7-годишна възраст развитието на синузит е по-рядко срещано. Ето защо лечение на синузит при деца обикновено се налага след 10-годишна възраст, когато вече са напълно оформени повечето синуси.

В много голям процент от случаите при малките пациенти една неправилно лекувана вирусна инфекция се превръща в бактериална. В този случай отговорът на въпроса как се лекува синузит е еднозначен – прилага се антибиотична терапия. Правилният подход в такава ситуация е да се изолира бактериалният причинител, като се направи микробиологично изследване на носен секрет. Обикновено родителите сами се ориентират кога симптомите се задълбочават и възниква гноен синузит, а лечението вече следва да е с антибиотици. Най-често именно тогава се търси и лекарска помощ. 

Нашата препоръка към родителите обаче е да не чакат да се стигне до влошаване на инфекцията, за да се избегне антибиотичната терапия. За сигурно и бързо лечение на синузит при малките пациенти е най-добре да се предприемат навременни мерки. Ако например потърсите вашия педиатър в първите три дни на изявата на симптоматиката, в общия случай ще се приложат само симптоматични медикаменти. Инхалации при синузит също биха могли да са много ефективни при деца за някои определени състояния.

При алергичен синузит при деца лечението е с прилагането на подходящи антиалергични средства. Най-добре е да се прекрати контактът на детето с конкретния алерген, но това обикновено не е възможно. Причинените от вируси състояния често преминават и без специфично лечение. Вашият лекар вероятно ще предпише симптоматични медикаменти за облекчаване на оплакванията.

По отношение на хронифицирането на състоянието за лечение на упорит синузит говорим обикновено, когато не е приложено правилно лечение на предишно заболяване. При бебета и деца хроничният синузит е по-скоро изключение поради факта, че пълното оформяне на синусите става в по-голяма юношеска възраст.

 

Сподели новината

Изпратете ни вашата обратна връзка за работата с нас. По този начин вие ще изпратите директно информацията до мениджмънта на VelaClinic.

Остави коментар

 ПЛОВДИВ  СОФИЯ