Какво представлява Ринит при децата?

Ваксиниращо се дете

Всеки родител със сигурност научава какво е ринит още от най-ранната възраст на децата си. Това е така, защото заболяването се среща много често при деца, особено при тези, които посещават детски градини. Симптомите са свързани основно със запушен или течащ нос и хрема, които затрудняват носното дишане. Възможно е да се наблюдават и болки в гърлото заради проблемите с носа. И въпреки честотата на диагнозата “ринит”, всъщност за най-малките това състояние е наистина неприятно и мъчително. Най-често то възпрепятства добрия сън, което обикновено води до нервност, избухливост и раздразнение при децата.

Всеки родител със сигурност научава какво е ринит още от най-ранната възраст на децата си. Това е така, защото заболяването се среща много често при деца, особено при тези, които посещават детски градини. Симптомите са свързани основно със запушен или течащ нос и хрема, които затрудняват носното дишане. Възможно е да се наблюдават и болки в гърлото заради проблемите с носа. И въпреки честотата на диагнозата “ринит”, всъщност за най-малките това състояние е наистина неприятно и мъчително. Най-често то възпрепятства добрия сън, което обикновено води до нервност, избухливост и раздразнение при децата.

Повишава се и честотата на случаите, в които се диагностицира алергичен произход на детския ринит или т.нар. сенна хрема. Най-общо тя представлява алергичен отговор на детския организъм към конкретни алергени. В миналото лекарите са използвали и наименованието “сенна треска”, с което се отбелязва наличието на възпалителен процес.

С оглед на ефективното лечение е важно да се диференцира видът на ринита и да се започне навременно лечение. Екипът на VelaClinic е на разположение както за амбулаторни прегледи, така и за домашни посещения.

Видове ринити

Това, което не знаят родителите, е, че има различни видове ринити при бебетата и децата, които изискват точно лечение. Опитните медицински специалисти във VelaClinic обаче лесно ще ги разграничат и ще помогнат на вашето дете да се възстанови по-бързо. Класификацията на тези заболявания може да се  направи въз основа на причинителя, симптомите, честотата и др. Ето някои от по-често срещаните в медицинската практика.

Алергичен ринит

Проявата на алергичен ринит не е свързана с конкретна възраст, но най-често се открива при деца над 10 г. до 14 г. Рядко се наблюдава обаче при бебета под 2 г. Той често е обусловен от полените (тичинков прашец) на растенията и в такъв случай става дума за сезонен алергичен ринит, който основно се проявява през пролетните месеци. Освен специфичната периодичност при него се наблюдават и определени симптоми, като сърбеж и кихане наред с хремата. Известен е също така и като сенна алергия.  

Все по-често се наблюдава и целогодишно проявление на алергичен ринит, при които провокиращият алерген е друг. Среща се и алергичен ринит с носни полипи, които се провокират именно от него. 

Хроничен ринит

Като хронично се определя възпалението на носната лигавица, което трае повече от четири последователни седмици. Причините могат да са различни – рецидивиращи инфекции, неблагоприятно влияние на химични или физически фактори, структурна аномалия на носа и други.

Инфекциозен ринит

В най-общ план той представлява възпаление на носната лигавица, като причинители могат да са бактерии или вируси. Среща се много често и сред различни възрасти, но децата до 7 г. са по-често страдащи от заболяването. В по-редки случаи причини за него могат да бъдат и гъбички или атипични патогени. Важно е да се изолира причинителят, за да се назначи и правилното лечение.

Различават се два основни вида в зависимост от проявлението на симптомите и продължителността им. За остър инфекциозен ринит говорим, когато инфекциозният процес отзвучава в рамките на до 10 дни. Обикновено при бебета и деца той е причинен от вируси и симптоматиката е доста изразена. За хронично инфекциозно състояние се говори при симптоми, продължаващи повече от четири седмици.

Вазомоторен ринит

С този термин се назовават състоянията, при които няма инфекциозен или алергичен причинител, но има наличие на симптоми, като запушен или течащ нос. Въпреки че той засяга наистина много хора по света, в повечето случаи причината за появата му остава неизяснена. Като провокиращи фактори се смятат миризми, емоционални състояния, влошено качество на въздуха, употреба на някои медикаменти и др. Вазомоторният ринит може да се проявява с различна честота – рядко или спорадично.

Заден ринит

Състоянието означава възпаление на лигавицата на задната (постназалната) носна кухина и фаринкса. Нарича се също така и ринофарингит. При него носната слуз се стича по задната стена на гърлото. Основният дискомфорт за бебетата и децата е през нощта, тъй като тогава те не преглъщат стичащата се слуз и тя предизвиква дразнене и кашлица. Възпалението обхваща носа, носоглътката и сливиците. Причинителите могат да са различни – вируси, бактерии, алергия, увреждане на носната лигавица поради попадане на чуждо тяло и други. 

Различават се и други видове на заболяването в зависимост от конкретния причинител.

Ринит – симптоми

В зависимост от вида ринит симптомите могат да варират. По-общите включват запушен нос, хрема (ринорея), кихане. Към изброените се срещат също така и главоболие, проблеми с обонянието, кашлица и други. В зависимост от вида и конкретната фаза на ринит симптоми, като сгъстяване и пожълтяване (или жълто-зелен цвят) или поява на неприятен мирис могат да сигнализират възникване на бактериална инфекция. Ако имунната система функционира нормално и се вземат навременни мерки, симптомите при децата ще отшумят за седмица до десет дни. Ето защо е важно да посетите лекар още при началните симптоми.

От съществено значение е, ако става дума за алергичен ринит, симптомите да бъдат детайлно описани от родителя, за да може максимално бързо да се постави точната диагноза. Симптомите на алергичните ринити в допълнение към хремата могат да включват и сърбеж, сълзене, зачервени очи, кихане, кашляне и умора. Той може да се прояви сезонно или да е целогодишен. Също така може да се предизвиква от различни алергени. Много разпространена при децата е така познатата сенна хрема, чиито симптоми родителите добре разпознават с настъпването на пролетния сезон.

Макар че повечето хора смятат, че кихането е особено изявено при алергична реакция на организма, всъщност често се наблюдава и алергичен ринит с кашлица.

Екипът на VelaClinic ви очаква по всяко време на денонощието, за да може максимално бързо да помогне на вашите деца отново да дишат свободно.

Лечение на ринит

Преди предприемането на лечение на ринит при децата следва да бъде определен видът му. Понякога това става бързо и лесно само въз основа на анамнезата и евентуално физикален преглед. Но невинаги е така. В други случаи се налагат допълнителни изследвания, като например микробиологични изследвания на носните секрети; кръвни тестове; рентгенография на синуси; кожни изследвания и други.

Когато става дума за алергичен ринит, лечение може да се предприеме в няколко насоки – прилагане на локална назална терапия; приемане на противоалергични медикаменти и засилване на имунитета. Добре е да се установи алергенът, предизвикващ състоянието, за да може да се ограничи контактът с него. Важно е да се започне своевременно лечение на алергичен ринит, тъй като нелекуваният може да доведе до усложнения, като отит, полипи, нарушения на съня, астма, синузит. 

Наблюденията на екипа на VelaClinic показват, че все по-често родителите търсят нашата специализирана помощ за лечение на сенна хрема при децата. В този случай става дума за сезонност на заболяването, проявяващо се основно в месеците от март до септември. За да се предотвратят тежките случаи, е препоръчително да се взима профилактично противоалергичен медикамент. По отношение на детската сенна хрема лечение следва да се назначи от опитни специалисти, като е добре екипът да е мултидисциплинарен.

Все по-често в практиката си срещаме т.нар. заден ринит, чието лечение понякога е доста продължително. Родителите обикновено го наричат “задна хрема” и е особено чест при децата, посещаващи детски градини. Той също може да се дължи и на алергия. За лечението му лекарят може да назначи подходящи спрейове за нос, деконгестанти, противоалергични средства и други. Много важно за успешното лечение на задна хрема е да се установи от какво е провокирано състоянието.

Екипът на VelaClinic е с денонощен режим на работа, за да могат родителите да бъдат спокойни за здравето на своите бебета и деца. Можете да ни посетите по всяко време за преглед и консултация. 

Сподели новината

Изпратете ни вашата обратна връзка за работата с нас. По този начин вие ще изпратите директно информацията до мениджмънта на VelaClinic.

Остави коментар

 ПЛОВДИВ  СОФИЯ