Алергии при децата

Дете с алергии си духа носа

Установен факт е, че все повече се увеличават случаите на алергии, като това е все по-често се случва при децата. Причините за този факт са комплексни, но голяма част от тях са свързани с влошаването на качеството на околната среда, начинът на хранене, активността и други. 

Няколко са важните факти, които трябва да отбележим по отношение на появата на алергии при деца. На първо място става дума за естествена проява на защитните реакции на организма към определени агенти на околната среда. Последните се наричат алергени. При контакт с тях се освобождават определени химически вещества, за да може да се елиминира разпознатия като нашественик алерген. В този случай тялото реагира със симптоми като кихане, кашлица, хрема, сърбеж. Съответно симптомите на алергии при децата може да са по-леки или по-тежки за кратък или по-продължителен период от време. Необходимо е да се вземат неотложни мерки при възникване на т.нар. анафилактичен шок, когато се наблюдава затруднено дишане и/ или подуване. 

При всяко дете в някакъв етап може да се проявят алергии. По-често обаче това се случва при дете, което има фамилна обремененост. Алергените могат да са различни, както и видовете алергии. В следващите редове ще разгледаме най-често проявяващите се видове при бебетата и децата, както и начините за диагностика и лечение.

Симптоми на алергия при деца

С оглед на факта, че съществуват различни видове алергии, както и че всеки организъм може да реагира индивидуално на алергените, се наблюдава значително разнообразие от симптоми на алергия. Въпреки това има някои характерни за алергичните състояния проявления, които да сигнализират, че става дума именно за това. При възрастни и при деца те си приличат, но по-често срещаните симптоми на алергия при деца включват: 

  • Кожни прояви – обриви, уртикария;
  • Хрема, кихане, кашлица;
  • Сърбеж и дискомфорт в очите;
  • Стомашни проблеми – диария;
  • Затруднено и тежко дишане.

Въпреки че алергични реакции могат да предизвикат редица агенти на околната среда, най-честите алергени са цветният прашец, ухапвания/ ужилвания от различни насекоми, козината на домашния любимец или други животни, цигарен дим, някои храни и други.

Освен да бъдете внимателни и да следите за описаните общи симптоми на алергия е важно да се потвърдят или отхвърлят съмненията, когато има такива. За диагностициране на алергии и определянето на вида им се използват комплексни методи. В някои случаи симптомите и историята на оплакванията са достатъчно показателни за диагнозата. Когато обаче не са налице толкова категорични доказателства, се прилагат различни подходи. Специалист следва да назначи какво изследване за алергии при деца е най-подходящо за индивидуалния случай. Лекарят ще ви разпита за медицинската история и оплакванията. След това ще проведе физически преглед на носа, ушите, гърлото, гърдите и ще провери за кожни обриви. По преценка може да назначи и допълнителни изследвания за алергии при деца, като тестове на белодробната функция, рентген на белия дроб, кръвни и кожни тестове.

Видове алергии при деца

Съществуват различни видове алергии при деца, които се причиняват от разнообразни алергени. Тук ще посочим тези, които се наблюдават най-често и съответно и най-често срещаме при бебетата и децата, които се лекуват във VelaClinic. Съществуват и редица други видове алергии при деца, които обаче не се проявяват толкова масово.

Респираторни алергии

Както показва и названието им, в тази група се причисляват алергии, които се проявяват основно със симптоми на дихателната система. В това число влизат астмата, алергичен ринит или т.нар. сенна хрема, алергии към полени, домашен прах, плесени, акари и др. фактори на околната среда. На по-разговорен език са известни като дихателни алергии при деца. Основните симптоми са кашлица, хрема, затруднено дишане, умора, сълзене, зачервяване на очите и други.

Хранителни алергии

В тази група се включват редица храни, които могат да предизвикат хранителни алергии при бебета и деца. Обикновено обаче в медицинската практика на специалистите от VelaClinic наблюдаваме такава реакция на тялото към краве мляко, яйца, ягоди и шоколад. 

По отношение на кравето мляко някои подрастващи проявяват алергична реакция към протеините му. Макар и по-рядко, но при някои бебета се наблюдава повишена имунна реакция към майчината кърма. В този случай обаче причината за такава реакция е не майчиното мляко, а храните, с които се е хранила майката. Последните се предават през кърмата. В този случай би следвало да се ограничат алергизиращите храни в майчиното меню и да се наблюдава за проява на алергични състояния при детето.

Хранителни алергии при деца е възможно да се провокират от някои специфични храни, ако те се дадат в твърде ранна бебешка или детска възраст. Такава храна например е медът, който не се препоръчва за бебета под 1 година поради опасността от възникване на токсична реакция, известна като ботулизъм. Храни, като ягоди и шоколад, също не се препоръчват под тази възраст. Някои специалисти съветват дори да се изчака бебето да навърши 2 години и тогава да се добавят в менюто му. 

Като обща препоръка за превенция на развитие на хранителни алергии при бебета и деца е да се спазват препоръките на педиатъра и да не се бърза с въвеждането на неподходящи за съответната възраст храни. Важно е и да се прави разлика с хранителната непоносимост към определен вид храни, което е различно състояние. 

Симптомите при този вид алергии са разнообразни и могат да се проявят с обриви, дискомфорт и болки в корема, кихане, течащ нос, усещане за изтръпване на устните, езика или гърлото, затруднено дишане. 

Кожни алергии

В това число се включват много и различни видове алергични обриви. Важно е обаче да се знае, че кожни алергии при деца се проявят не само с кожната реакция към съответния алерген. Понякога се съпътстват и от другите характерни черти на алергичните състояния, като течащ нос, кихане, кашлица и други.

Опитният мултидисциплинарен екип на VelaClinic е на ваше разположение за консултация и преглед на вашите деца, ако имате съмнения за алергично състояние.

Лечение на алергии

Когато става дума за лечение на алергии, следва да се има предвид, че съществуват различни подходи. Един от основните съвети е избягването или изключването на съответния алерген, но това по-често е невъзможно. Ето защо при диагностицирана алергия и невъзможност да се прекъсне контакта с алергена се прибягва до симптоматични медикаменти. Тяхната цел е да ограничат или елиминират симптомите в този случай. Те могат да са под формата на кремове, спрейове, инхалатори, сиропи и таблетки. 

Все по-често по отношение на възможностите за лечение на алергии се посочва т.нар. десенсибилизация. Другото ѝ название е алерген специфична имунотерапия или лечение с алергенни ваксини. 

Екипът на VelaClinic е с богат опит в изследването и лечението на широк спектър от алергии при бебета и деца. Запишете вашия час за среща със специалист още сега.

Сподели новината

Изпратете ни вашата обратна връзка за работата с нас. По този начин вие ще изпратите директно информацията до мениджмънта на VelaClinic.

Остави коментар

 ПЛОВДИВ  СОФИЯ