Ротавирус при Деца

ротавирус при децата

Ротавирус е често срещана инфекция при децата, като на-често се разболяват тези до 5-годишна възраст. Симптомите на заболяването включват повръщане, диария, коремна болка, отпадналост, температура и дехидратация. Именно дехидратацията може да бъде животозастрашаваща при тежко протичаща ротавирусна инфекция. Бебетата и малките деца са най-сериозно засегнати от вируса, тъй като те имат по-ниско тегло и бързо губят течности и електролити при повръщане или диария. Ето защо състоянието на децата трябва да се следи непрекъснато за симптоми на дехидратация. Те могат да включват:

  • Липса на сълзи при плач;
  • По-рядко от обичайното уриниране или сухи памперси при бебетата;
  • Хлътналите очи и сухата уста също сигнализират за дехидратация.

Честотата на ротавирусна инфекция е голяма, като в глобален мащаб тя засяга стотици милиони бебета и деца годишно. Статистиката показва, че между 80% и 90% от децата до 5 години страдат поне веднъж от този вирус. Той инфектира само тънкото черво и стомаха, поради което се наблюдава водниста диария за разлика от кашавата консистенця на дебелочревната диария. 

Именно ротавирус при бебе и малко дете е сред най-честите причини за хоспитализация, като се наблюдават и смъртни случаи вследствие на тежка дехидратация. Възрастните също се заразяват с ротавируси, но заболяването протича доста по-леко и бързо.

Най-често инфектирането става през студените месеци – между декември и април. Заболяването обаче се среща целогодишно, като механизмът на инфектиране е фекално-орален. 

Диагностицирането е въз основа на симптоматиката, като се подозира ротавирус при всяка продължителна остра водниста диария при бебета и деца, при която се наблюдава и температура. Родителите, сблъсквали се с инфекцията, също много добре знаят какво е ротавирус поради специфичната симптоматика и необходимостта от по-продължително лечение.

За да избегнете тежко протичане на инфекцията и влошаване на състоянието на вашето дете, специалистите на VelaClinic са на ваше разположение денонощно. Като единствената в страната специализирана детска клиника с режим на работа 24/7, нашият екип от педиатри ще ви консултира и назначи подходящото лечение, като освен в амбулаторни условия, предлагаме и възможността за домашни посещения.

Ротавирус – симптоми и диагностика

При ротавирус заразяването обикновено е с кратък инкубационен период – от 1 до 3 дни. Наблюдават се също така и случаи, при които първите симптоми се появяват от 15 часа до 7 дни след контакт с инфекцията.

При ротавирус симптомите обичайно са сходни при бебета и малки деца. Заболяването започва с остро начало – температура около 38° и коремни болки. След това започват и многократни диарични изхождания, като броят им може да бъде и над 15 за денонощие. Консистенцията им е водниста. Обикновено те се съпровождат и с многократно повръщане.

Именно поради този факт при бебетата и децата с ротавирусни инфекции настъпва бързо обезводняване, ако не се предприемат мерки за предотвратяването на дехидратацията. Обикновено това се случва в рамките на 12 часа до 1 ден от началото на повръщането и диарията.

При тежко протичане и настъпване на дехидратация при ротавируси симптомите могат да включват и хлътване на очите, отпадналост и сънливост, загуба на тегло, намалено уриниране. При около една трета от заболелите деца може да присъства и симптоматика, свързана с горните дихателни пътища, като хрема, болка в гърлото и суха кашлица.

При неусложнени ротавирусни инфекции заболяването преминава в рамките на 4 дни. При ненавременно и неправилно лечение могат да настъпят усложнения, като отит, бронхопневмония, пиелонефрит и други.

Диагностицирането обикновено е на база на типичните за вируса симптоми. При всяка проява на водниста диария с повишена температура при бебета и деца се предполага наличие на ротавирус.

За своевременна диагностика и лечение на ротавирус VelaClinic предлага 24-часова консултация за малките пациенти.

Лечение на ротавирус при бебета и деца

Тъй като става дума за вирусна инфекция, антибиотици за лечение на ротавирус не се прилагат. Няма специфична терапия за ротавирус. Най-важното е да се предприемат своевременни мерки за предотвратяване или овладяване на дехидратацията. 

VelaClinic предлага лечение на ротавирус при деца в амбулаторни или домашни условия. При посещение на нашите медицински екипи в дома на детето ще бъде направен обстоен преглед и диагностика, след което ще се назначи и подходяща терапия. За по-тежки случаи на инфекцията се прилагат венозни вливания на рехидратиращи разтвори. Ние можем да извършим вливанията на място, без да се налага детето да излиза.

Симптоматичното лечение включва прием на пробиотици, прахчета Смекта и други. В острата фаза на заболяването при наличие на повръщане следва да не се приема храна. Както по време на инфекцията, така и за бързо възстановяване след ротавирус, се прилага подходяща лечебна диета. Тя включва варени картофи, варен ориз, варени макарони, препечен хляб. Диетата трябва да се спазва в рамките на до 5 дни. Може да се добавят други храни, когато поне 2 дни няма нови повръщания или диарични изхождания.

Как да се предпазим от ротавирус? За профилактика на ротавирус се прилага специална ротавирусна ваксина – Ротарикс и Ротатек. Тя се поставя на бебета до навършването на 6-месечна възраст. Ваксината предотвратява тежкото протичане и възникването на допълнителни усложнения. 

За профилактика на ротавирусните инфекции е необходимо и спазване на отлична хигиена. Това включва старателно измиване на ръцете, плодовете и зеленчуците и спазване на изискванията за топлинна обработка на храните.

Сподели новината

Изпратете ни вашата обратна връзка за работата с нас. По този начин вие ще изпратите директно информацията до мениджмънта на VelaClinic.

Остави коментар

 ПЛОВДИВ  СОФИЯ