Повръщане и Разстройство при Децата

Детски преглед на гърло

Както всеки родител знае, тези симптоми присъстват сравнително често при децата. Оплакванията могат да се ограничат само до повръщане и разстройство, но е възможно да са налични или да се появят на по-късен етап и други неблагоприятни състояния. Ето защо тези симптоми може да са проява на различни заболявания. 

Обикновено при поява на повръщане и диария се подозират стомашно-чревните инфекции, причинени от вирус или бактерия. Най-често в такава ситуация първо се наблюдава често и многократно повръщане при деца, а след часове или в рамките на до 2 дни се появява и диария. Възможно е да има и повишена телесна температура, както и по-слаби или по-силни коремни болки, кръв или слуз при изхождане и други. Много често това състояние се наблюдава след морска почивка, при досег със замърсена вода или храна. 

Въпреки че, за родителите понякога заболяването изглежда много сериозно, при правилни и навременно предприети мерки, оплакванията от повръщане и разстройство отшумяват в рамките на няколко дни. Важното е да се поддържа добра хидратация на тялото и да се предприеме симптоматична терапия в зависимост от причинителя. Когато става дума за бебета и много малки деца обаче, може да се стигне до сериозни усложнения за часове, ако не се реагира бързо и адекватно. Ето защо при повръщане при деца и бебета под 2 години, както и при диария, екипът на детската клиника VelaClinic винаги съветва родителите да се обърнат възможно най-бързо към опитен медицински специалист, дори и да се наблюдават само леки симптоми. Ако пък двете състояния са едновременни, е добре да потърсите специализирана помощ веднага.

Заболяванията при малките пациенти, свързани с оплаквания от разстройство и/ или повръщане, в общия случай се определят като гастроентерит или ентероколит. При първия случай се отбелязва възпаление и на тънките черва и на стомаха, а във втория – на тънките и дебелите черва. Важно е да следите за честотата, вида и консистенцията на изхожданията, за да можете да опишете точно оплакванията на лекуващия лекар. Също така е важно да знаете, че състоянията на остро разстройство при децата могат да продължат до 14 дни. 

Нашият опитен екип е на разположение денонощно за навременна диагностика и лечение на описаните състояния.


 

Причини за повръщане и диария при децата

Има различни причини за повръщане при децата, тъй като това е често срещан симптом при малките пациенти. Ако става дума за единични прояви, това не е повод за притеснение и не може да доведе до някакви сериозни здравни проблеми. Ето защо родителят трябва да следи за броя и вида на повръщанията.

При описание на най-често срещаните причини за повръщане при децата важно значение има възрастовата граница. При кърмачетата например често се среща рефлуксът след хранене – проявява се като се “връща” малко количество храна заради погълнат въздух по време на хранене. Решаващият фактор за преценка кога да потърсите лекар е общото състояние на детето.

Също така има и различни причини за диария в детска възраст. Въпреки че се проявява най-често през лятото, такива оплаквания могат да са налице и в останалите сезони. По-често има вирусен причинител – особено разпространени и предизвикващи диария при децата например са ротавирусите. Бактериалният произход също не е изключен, като най-разпространен е кампилобактер. Основните причини за заразяване са досег със заразени повърхности или консумация на заразени хранителни продукти или вода.

Много родители ни питат кога състоянията, свързани с повръщане и/ или диария при децата, изискват да се потърси лекарска помощ. Ако детето изглежда отпуснато, има силни болки, много висока температура или симптомите не отшумяват до 2 дни, трябва да се посети медицински специалист за диагностициране на причината за заболяването. Ако става дума за бебета или по-малки деца, както и ако се наблюдава едновременно повръщане и диария, трябва да се предприеме адекватно лечение от специалист веднага.

Във VelaClinic сме на разположение денонощно за овладяването на спешни състояния или за преглед и консултация.

Как да спрем повръщане при дете?

Многократните повръщания при децата могат да доведат до сериозна дехидратация (обезводняване). При кърмачетата това може да се случи само в рамките на няколко часа, поради което следва да се предприеме своевременно и адекватно лечение при повръщане. Когато става дума за бебе, трябва максимално бързо да се свържете с компетентен специалист, а не да се опитвате да предприемате самолечение. Екипът на VelaClinic е на разположение при денонощен режим на работа за диагностика и лечение на тези състояния. Нашите абонати имат възможност да се свържат с нас и по телефона и да се консултират дали се налага амбулаторно лечение при повръщане, когато става дума за по-голямо дете.

Как да спрем разстройството при децата?

Когато става дума за лечение при разстройство при деца от ключово значение е възрастта. Ако детето е под 1 г., се препоръчва да увеличите броя на кърменията или на храненията с формулата (ако е на формула), за да се компенсира загубата на течности. Поради риска от възникване на сериозни усложнения, заради обезводняване, следва да се предприеме максимално бързо диагностика и лечение при диария при опитен медицински специалист. В денонощна детска клиника VelaClinic можете да намерите квалифицирани и опитни детски лекари по всяко време на денонощието. Ние имаме отлична квалификация и дългогодишен опит при лечение при разстройство и/ или повръщане при бебета и деца. 

Абонаментните ни програми дават възможност за неограничен брой прегледи по всяко време на денонощието, консултации по телефона, както и провеждане на необходимото лечение в домашни условия от нашите специалисти чрез вливане на необходимите разтвори и осъществяване на наблюдение на пациента. 

Какво да се яде при повръщане при деца?

Когато детето повръща, особено при многократни позиви, то ще откаже да се храни. В тази ситуация родителите често се тревожат, че то може да не се храни за по-дълъг период, но това е разбираемо. Повод за притеснение в случая обаче е възникването на състояние на дехидратация вследствие на загубата на течности и минерали. За бебета и по-малки деца това може да има опасни последствия. Ето защо основният фокус при повръщане в детска възраст е да се поддържа балансът на течностите в тялото чрез често даване на подходящи течности. В първите часове от началото на повръщането това обикновено трябва да става с лъжичка по малко и на често, като след това може да се увеличи бавно количеството им. Когато детето само пожелае да се храни, тогава може да му се дадат бисквити, сухари или солети в неголеми количества. За да не се възвърнат неприятните симптоми, следва да съобразите подходящ диетичен режим на хранене поне в първите дни.

Сподели новината

Изпратете ни вашата обратна връзка за работата с нас. По този начин вие ще изпратите директно информацията до мениджмънта на VelaClinic.

Остави коментар

 ПЛОВДИВ  СОФИЯ