Обикновена настинка при децата

Дете с настинка

Едно от най-честите заболявания при децата в разговорния език се определя като “обикновена настинка”. Под това наименование обикновено се включват широк кръг симптоми, като например такива, засягащи долните или горните дихателни пътища, общо неразположение, температура и други.

Сред много хора вероятно продължава да битува схващането, че настинка при децата се причинява от излагане на студ, по-леко облекло, консумиране на студени течности и други. Всичко това обаче е погрешно, защото всъщност и в основата на така тривиалната и често срещана настинка стоят вируси. Вярно е, че по-често това неблагоприятно състояние се случва през зимните месеци, но то не е предизвикано от студа.

През този период всички прекарваме повече време в затворени помещения, където е по-лесно предаването на вируси, причиняващи различни заболявания, включително и обикновена настинка при децата. В допълнение детските колективи са особено податливи на чести инфекции, които циркулират бързо заради неукрепналия още имунитет на малчуганите.

Симптоми на настинка

Сред най-често срещаните симптоми на настинка са свързаните с горните дихателни пътища. Обикновено в началните си прояви те са по-незабележими и не се срещат всички заедно. Например в самото начало може да забележите само течащ нос.

С развитието на заболяването обаче освен назални секрети е възможно да се появят и редица други симптоми. Могат да са налице всички или само някои от тях, например отекъл нос и възпалено гърло, кихане, отпадналост, липса на апетит.

Непосредствено преди проявата на физическото неразположение, както и по време на боледуването, децата са лесно раздразнителни, склонни към необясним плач и нервни избухвания. Също така можете да станете свидетели на по-голяма от обичайното сънливост или пък обратното – бебето или детето не може да заспи.

Както сред началните, така и сред по-късните симптоми се среща и главоболие. Заради течащия нос е нормална появата на кашлица за откашляне на секретите. Дори и да не виждате течащи сополи от носа е важно да знаете, че те често се стичат и назад по носоглътката. В такъв случай ще се наблюдава влажна кашлица основно в легнало положение, защото детето се дави от секретите.

Родителите са свикнали да наричат това състояние “задна хрема”, макар че това не е медицинският термин. Факт е, че то се проявява при всички малки пациенти в някакъв момент, независимо дали самостоятелно или придружено и от други оплаквания, включително умора и изтощение, наред с описаните по-горе.

Често родителите питат дали и повишената температура е сред често срещаните при простуда симптоми. Отговорът на нашите специалисти по детско здравеопазване във VelaClinic е, че не е изключено да се наблюдава и субфебрилно състояние, макар че невинаги присъства. В общия случай става дума за леко повишена над нормалната телесна температура.

С развитието на заболяването е възможно да се наблюдава вече и висока температура. Ако това се случи с вашето дете, то не означава непременно, че състоянието му се влошава. В такава ситуация ви препоръчваме, освен да доведете малкия пациент на преглед в клиниката, също така и да следите за проява на нови или задълбочаване на наблюдаваните вече при развитието на настинка симптоми.

Протичането на заболяването може да е различно при всяко дете в зависимост от състоянието на имунната система, наличие на съпътстващи хронични заболявания, алергии, начин на живот и други. В общия случай не би следвало да предизвика по-сериозни здравословни проблеми за детето, ако се предприемат подходящи и навременни мерки за ограничаването му.

Въпреки че обикновено причинителят е въздушно-капкова вирусна инфекция, в определени ситуации е възможно да премине и в бактериална инфекция. При такова развитие ще се насложат и допълнителни към първоначално наблюдаваните при настинка симптоми. Ето защо е важно да запишете преглед при опитен детски специалист в началото на вирусната инфекция.

В нашата клиника можете да ни посетите денонощно или да се консултирате по телефона. Предлагаме възможността и за домашно посещение, където педиатър ще направи обстоен преглед и ще назначи подходящото лечение. Нашият екип ще реагира веднага, без да се налага да чакате пред кабинети.

Как се предава настинката?

Тъй като се причинява от въздушно-капкова вирусна инфекция, настинката има същия механизъм на предаване, като други вируси. Обикновено разпространението на заболяването е много по-лесно и бързо в затворени помещения. По-често се наблюдава предаване на настинката между децата заради неукрепналия им имунитет. Възрастните обаче също не са застраховани и могат да се разболеят. В най-честия случай времето от заразяването с въздушно-капковата инфекция до първите симптоми е в рамките на 2-3 дни.

Макар че е възможно заразяване през цялата година пикът на настинката е в студените сезони, когато всички прекарваме повече време в затворени помещения.

Лечение на настинка

Няма родител, който да не се е сблъсквал с различни вируси на настинката. Това е така, тъй като болестта се проявява сравнително често и при бебета, и при деца в по-малка или в по-голяма възраст. Естествено честотата на заболяването е много по-висока в затворените детски колективи в детски градини и училища, тъй като там лесно се предават причиняващите настинка вируси от едно дете на друго. Ето защо родителите обикновено знаят, че при заболяване се прилага симптоматично лечение на настинка.

Това означава, че се назначават подходящите медикаменти и терапевтични процедури в зависимост от наблюдаваната симптоматика.

Симптомите могат силно да варират не само при различните деца, но и при поредни разболявания при едно и също дете. Ето защо не може да се приложи единно дефинитивно лечение на настинка.

За всеки конкретен случай е необходимо лекар да прецени предписанието за лечение след проведен преглед. Все пак са валидни някои общи правила за укрепване на организма, като прием на подходяща здравословна храна; повече течности; често проветряване на помещенията и други.

Един от най-честите въпроси на родителите, посещаващи VelaClinic, е дали е възможна профилактика срещу настинка. Тъй като става дума за вирусна инфекция, която се проявява с различна симптоматика, не може да се разработи универсално действаща ваксина срещу заболяването. Ето защо, когато говорим за профилактика срещу настинка, следва да се има предвид общо укрепване на имунитета при бебетата и децата. Екипът на VelaClinic може да предложи подходящи за възрастта на вашето дете препоръки за отглеждане, така че да поддържаме оптимално имунната система на подрастващите.

Сподели новината

Изпратете ни вашата обратна връзка за работата с нас. По този начин вие ще изпратите директно информацията до мениджмънта на VelaClinic.

Остави коментар

 ПЛОВДИВ  СОФИЯ