История

VelaClinic Клиника в Пловдив

През 1987 младо семейство лекари от град Пловдив, избрали педиатрията за свой професинален път, започва работа по разпределение в съществуващата тогава Детска Поликлиника  към  Окръжна Болница в град Стара Загора. Съпругата в семейството е бременна и за да и бъде даден добър район „участък“, съпругът приема да бъде назначен за участъков лекар на ромския квартал Лозенец.  Региона на Стара Загора е на едно от първите места по детска смъртност в България, основен фактор e ромската махала с най-висока детска смърност в града…

За да се справи с проблема ръководството на Поликлиниката  взема решение всяко дете в ромския квартал в рисковата възраст от 0 до 1 година да бъде преглеждано ежедневно, в дома му от участъковия педиатър. Задачата е изпълнена абсолютно точно и последователно и резултатът е на лице – в продължение на една година не умира нито едно дете, смърността е нулева.

Това е безценен опит за младия участъков педиатър и доказва на практика, че ежедневният мониторинг  на състоянието на децата и ежедневният контрол на техните заболявания свеждат възможните рискове за здравето и живота на децата до минимум.

През 2000 г. здравната реформа в България слага край на учстъковата педиатрична система.

Убеден в нуждата и необходимостта от добре организирана професионална доболнична педиатрична помощ  същият лекар:

д-р Атанас Янчев създава Денонощна Детска клиника ВелаКлиник в гр. Пловдив, кръщавайки я на името на своята дъщеря.

В екипа се включват:

д-р Михайлова, д-р Вакрилова, д-р Янчев – баща, наричан „старши“, д-р Грозданова, едни от най-опитните педиатри в града с над 30 годишен клиничен стаж, както и д-р Янчева и редица по-млади педиатри и детски сестри.

От самото начало поликлиниката работи по свой собствен уникален модел,  за чийто автор и основоположник в България с право се счита нейния екип. Опита от миналото не само е обогатен, но и доразвит и превърнат в нова, модерна система за денонощно, безотказно и неограничено оказване на педиатрична помощ , на принципа на месечен абонамент достъпен за всяко българско семейство.  Практиката  на свободни платени прегледи също е преработена в програма за платени прегледи, значително облекчаваща семейния бюджет. Поликлиниката е добре оборудвана с всичко необходимо: регистратура, кабинети, манипулационни, възможности за ехография, кардиография, лабораторни изследвания, собствен медицински транспорт, собствена информационна система и компютъризиране на всички работни места, маркетингов и административен екип.

През следващите години ВелаКлиник се радва на бурно развитие, увеличавайки ежегодно количеството на своите абонати и броя на обслужваните населени места достигайки цифрата от 11 хил. договора до 2022 година.

През 2011 г. започва ремонт и създаване на втора база в град Пловдив, предназначена да обслужи все по-големия поток  от пациенти, търсещи услугитена ВелаКлиник. През същата година Денонощна Детска клиника ВелаКлиник е приета за член на Европейската Асоциация по Педиатрия.

На 21 Ноември 2011 г., в Деня на Християнското семейство е отворена  Денонощна Детска клиника ВелаКлиник в гр. София.

На 26.11.2011 е сключен първия абонаментен договор в гр. София.

Сподели новината

Изпратете ни вашата обратна връзка за работата с нас. По този начин вие ще изпратите директно информацията до мениджмънта на VelaClinic.

Остави коментар

 ПЛОВДИВ  СОФИЯ