Дребна шарка при децата

Дете с висока температура

Под популярното сред широката аудитория название “дребна шарка” всъщност се има предвид вирусно заразно заболяване, което в някои от случаите води до сериозни усложнения и дори до смърт и предизвиква основателен страх у родителите.

Медицинското му наименование е “морбили”. То е изключително заразно и може да засегне хора от различна възраст. Поради тези причини има потенциала да се разпространява бързо чрез въздушните капки, които се отделят при кашлица или кихане от заразен човек. Вирусът може да остане активен във въздуха часове, а по замърсена повърхност – до два часа. През този период при досег със заразена среда могат да се заразят с морбили всички неваксинирани или непреболедували лица във всяка възраст, като вероятността за това е 95% – 100%.

Заболяването не засяга единствено кърмачетата до 6-месечна възраст. Най-често обаче се говори за дребна шарка при децата, защото обикновено боледуват деца от 2 до 10 г. Най-тежко в общия случай боледуват малките пациенти до 5 г. и възрастните хора заради неукрепналия още или занижен имунитет. Въпреки това и при пациенти в други възрасти се наблюдава възникване на усложнения в хода на заболяването.

Преди въвеждането на ваксина срещу дребна шарка (през втората половина на ХХ в.) се наблюдават епидемични вълни с висока смъртност по целия свят. В страните, където се прилага масово ваксината, се отчита рязко намаляване на заболеваемостта. 

Ваксината срещу морбили е част от задължителния имунизационен календар и в България (комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола), като се поставя на деца, навършили 13-месечна възраст. Реимунизация се прилага на 12-годишна възраст.  

Екипът на VelaClinic е на разположение, ако имате допълнителни въпроси или се нуждаете от консултация и лечение на инфекциозни заболявания при бебета и деца.  

Симптоми на дребна шарка

Причина за морбили е от вирус от рода  парамиксовирус (РНК вирус). Той е чест причинител на респираторни заболявания при най-малките. Смята се, че различните представители на това семейство вируси причиняват почти 50% от фарингитите, бронхитите и бронхиолитите при малките пациенти.

Конкретно инфекцията морбили се причинява от род Morbillivirus от това семейство. Друго популярно нейно название е дребна шарка или брусница. Предава се по въздушно-капков път при кашлица или кихане чрез отделяните капчици от заразен носител. Представлява заразна инфекция, която е силно контагиозна – неваксиниран или непреболедувал човек е вероятно да се зарази в почти 95% – 100% от случаите, ако е бил в досег с вируса.

Тъй като заболяването има характерна симптоматика, диагностицирането е лесно. Въпреки че инкубационният период е между 7 и 21 дни, обикновено първите симптоми на шарка се появяват 10-12 дни след самото заразяване. В началото му се наблюдават характерните за редица други заболявания оплаквания, свързани с горните дихателни пътища – хрема, възпалено гърло, суха дразнеща кашлица и повишена температура. От третия ден температурата рязко може да се покачи до 41°C. Очите са зачервени и се проявява силна чувствителност към светлина.

Този първи период от 3-5 дни е известен като катарален. В края му, на четвъртия или петия ден от проявата на заболяването, се наблюдават т.нар. петна на Филотов-Коплик. Те се откриват по вътрешната страна на бузите. Лигавицата буквално прилича на напръскана с вар. Тези петна или бели точки почти не могат да се отделят с тампон или шпатула и се задържат около 2 дни. Те са характерни само и единствено за морбили и са ключови за диагностицирането ѝ в този по-ранен период.

След 3-тия или 4-тия ден от началото на заболяването се наблюдава и типичният за морбили червен обрив. Този период се предшества от ново повишаване на температурата и влошаване на общото състояние на пациентите. Нарича се еруптивен (обривен) период. Самият обрив се появява поетапно – първо зад ушите, по лицето и шията. След това обхваща и останалата част от тялото. Наблюдават се червени петънца (макули) и кожни лезии (папули), като на места са слети в неправилни форми.

След 5 дни от появата на петната обривът по кожата започва да завяхва в реда на появата му. След него за известен период се наблюдава хиперпигментация и фино залющване на мястото му. Именно тогава започва и възстановителният (реконвалесцентен) период, през който постепенно се възвръща нормалната температура и състоянието бавно започва да се подобрява.

Важно е да се знае, че в приблизително 30% от случаите при болните от морбили деца и възрастни възникват усложнения в състоянието, като ушни инфекции и диария. Възможно е и възникване на пневмония, която е най-честата причина за смъртността при морбили. Макар и рядко – при 1 на 1000 болни, се развива и възпаление на мозъчната тъкан (енцефалит). Последният може да доведе до трайно инвалидизиране при някои пациенти.

При лабораторни изследвания на болни от тази заразна инфекция могат да се наблюдават различни отклонения, като: по-малък брой левкоцити и тромбоцити; повишен С – реактивен протеин, повишен брой на лимфоцити и др. 

Екипът на VelaClinic напомня, че най-сигурната превенция на морбили е ваксинирането. Ние извършваме ваксинации съгласно утвърдения в страната имунизационен календар.

Лечение на дребна шарка

Няма установено и общоприето специфично лечение на морбили.  Назначава се симптоматично и поддържащо лечение, като се включват тмпературопонижаващи средства, хидратиращи (водносолеви и глюкозно-солеви) разтвори и имуностимулатори. Ако се наблюдава и бактериална инфекция в хода на заболяването – при установен отит, пневмония и др., в общото лечение на морбили се назначава и антибиотик. В противен случай антибиотиците не са ефективни в лечението, тъй като инфекцията се причинява от вирус, а не от бактерия. При бебета и деца се препоръчва и включването на витамин А при лечение на дребна шарка. В повечето случаи болните се възстановяват именно с поддържаща терапия в домашни условия, без да възникват сериозни усложнения. При тежко протичане пациентите се хоспитализират и последващото лечение на дребна шарка се провежда задължително в инфекциозни отделения. 

Болните се изолират в домашна карантина, както и контактните с тях. По този начин се цели да се ограничи заразяването с морбили и по-нататъшното разпространение на болестта.

Най-сигурният начин за превенция на морбили е ваксинацията. Комбинираната ваксина е включена в задължителния имунизационен календар на страната ни. Тя се прилага на бебета при навършване на 13 месеца и е предвидена реваксинация на деца при навършване на 12 години. За проверка и доказване на имунитет срещу морбили се изследва наличието на антитела чрез кръвен тест. 

Опитният екип на VelaClinic може да ви съдейства денонощно за профилактика и лечение на морбили. Свържете се с нашия екип, ако вашето бебе или дете е било в контакт със заразен пациент и не е ваксинирано.

Сподели новината

Изпратете ни вашата обратна връзка за работата с нас. По този начин вие ще изпратите директно информацията до мениджмънта на VelaClinic.

Остави коментар

 ПЛОВДИВ  СОФИЯ