Жълтеница при Бебета

Спящо бебе

Така наречената жълтеница при бебета е добре позната,, тъй като е често срещано състояние при голяма част от новородените. В най-общ вид тя се характеризира с жълтеникав оттенък на кожата и склерите при малките бебета. Жълтеникавият цвят се вижда и с просто око, като при различните случаи може да варира от леко оцветяване до по-наситено.

Причината за появата на жълтеница при новородени отдавна е изяснена от науката – тя се дължи на излишък на жлъчния пигмент билирубин. Причината за появата на този излишък е, че черният дроб на новороденото не е достатъчно развит, за да обработи билирубина от кръвта.

Все още битува погрешното схващане, че само при недоносено бебе възниква жълтеница след раждането. Това обаче е заблуда, макар и при родените преди термин бебета това състояние да се наблюдава по-често. Но истината е, че жълтеница при бебе, което е родено на термин, се среща също.

За по-рискови се смятат случаите при малките пациенти, родени преди 38 гестационна седмица, ако се отчитат високи нива на билирубин. Също така с повишено внимание се наблюдават и новородените, получили родови травми, тези с нисък калориен прием поради недобро хранене, при различия между кръвната група или резус фактора на майката и детето.

Ако имате притеснения относно жълтеница при новородени, доверете се на нас. Екипът на VelaClinic има дългогодишен опит в диагностика и лечение и на тежки случаи.

Как се хваща Жълтеница?

Жълтеница при бебета е различно състояние от жълтеницата в по-късна възраст. При новородените това състояние се наблюдава сравнително често. Дължи се на невъзможността на незрелия още черен дроб да обработва билирубина в кръвта. В резултат се появява характерното жълто оцветяване на кожата и склерите.

Трябва да се има предвид и фактът, че при новородените се наблюдава по-високо производство на билирубин, тъй като през първите дни от живота им се произвеждат и разграждат по-голямо количество от червените кръвни клетки. Ето защо тази жълтеница се нарича физиологична жълтеница. Възниква на втория или третия ден след раждането на бебето.

Заразна ли е Жълтеницата?

Физиологичната жълтеница при новородените не е заразна. Независимо дали е по-ясно или по-малко изразена по отношение на степента на пожълтяването на кожата и повишените нива на билирубин в кръвта, няма как да се пренесе върху друг контактен на малкото бебе. Появата на жълтеница се наблюдава в първите два-три дни след раждането и възниква поради незрелия още черен дроб при новородените. Отшумява в рамките на седмица, като в общия случай не се налага специфично лечение.

Специалистите разграничават също така и кърмаческа жълтеница и жълтеница поради недохранване. Тези видове също не са заразни за околните, но могат да доведат до по-тежко състояние и по-продължително лечение. 

Екипът на VelaClinic е висококвалифициран и притежава дългогодишен опит в овладяването на подобни състояния.

Бебешка Жълтеница – Симптоми

Повечето родители са добре запознати с т.нар. бебешка жълтеница и симптомите ѝ. Тъй като състоянието е често срещано и симптоматиката е лесно различима, то се разпознава и от неспециалисти. 

Класическите видими симптоми на жълтеница са пожълтяването на кожата и склерите на новородените. Тъй като те възникват на втория или третия ден след раждането, може да се види разликата в оцветяването, ако то е по-изразено. Не във всички случаи обаче пожълтяването е толкова отличително

Самото състояние се дължи на високи нива на билирубин в кръвта на бебето. Той представлява жлъчен пигмент, който се обработва от черния дроб, за да се освободи от организма. Поради все още недостатъчно зрелия черен дроб на новородените, той не се метаболизира ефективно, което води до т.нар. физиологична жълтеница и симптомите, описани по-горе. Като цяло в масовия случай симптоматиката преминава в рамките на седмица, без да се налага специфично лечение.

В някои случаи обаче може да се наблюдава и по-тежко протичане. Ако продължават да се наблюдават симптоми на жълтеница при новородени за по-дълъг период от седмица или, ако се задълбочава пожълтяването на кожата или склерите, трябва да се обърнете към медицински специалист. Сигнал за по-тежко протичане може да бъде и фактът, че вашето бебе е отпуснато, не се храни добре и не наддава тегло или плаче интензивно. 

Можете да се обърнете към екипа на VelaClinic по всяко време за консултация и преглед.

Жълтеница при Новородени Колко Време Продължава?

Говорейки за това състояние, следва да се има предвид, че има няколко видове жълтеница. Най-разпространената е т.нар. физиологична, която възниква два до четири дни след раждането. Тя преминава обичайно в рамките на до седмица.

Друг вид е кърмаческата, която заради компонент на кърмата при някои бебета води до повторно абсорбиране на билирубин от чревната лигавица. Този вид представлява по-продължителна жълтеница при новородено, като всъщност се удължава периода на физиологичната. Намаляването на излишъка на билирубин в кръвта и нормализирането му може да отнеме 2-3 месеца в този случай.

Друг вид е жълтеница поради недохранване, която също може да продължи по-дълго, докато се достигне достатъчен калориен прием.

Как да Събудим Бебе с Жълтеница?

Може би не всички родители са запознати, че физиологичната жълтеница при новородените се характеризира както с характерното пожълтяване на кожата и склерите, така и с по-голяма сънливост при бебетата. В тези случаи е важно да се осигури достатъчен калориен прием и оптимално хранене, за да може максимално бързо да се преодолее състоянието и билирубинът да се освободи от организма. 

За да не рискувате по-тежко протичане на жълтеницата, както и непълноценно хранене, е добре да събудите новороденото на третия час, за да му предложите храна. Ако не е достатъчен приемът на калории, е възможно бебето да е по-отпуснато и по-трудно да го събудите. В тази ситуация можете да опитате различни похвати – да го погъделичкате, да махнете памперса и леко да го разсъблечете, да го докоснете по нослето или леко да намокрите лицето му с вода. Така то ще се събуди, а вие ще можете да го преоблечете и да го нахраните.  

Как се Лекува Жълтеница?

В повечето случаи на бебешка жълтеница лечение не се налага. Тя отминава сама за седмица. 

Преценката за лечение се извършва от специалист, който наблюдава нивата на билирубин дали спадат с времето и отчита рисковите фактори за по-тежко протичане на жълтеница. Така че на въпроса как се лекува жълтеница, отговорът е, че обикновено лечение се извършва при преждевременно родените бебета. В болнични условия то се провежда в рамките на два дни чрез фототерапия (излагане на новороденото на т.нар. синя светлина, за да се ускори разпадането на билирубиновата молекула). В редки случаи се налага венозно вливане на течности. При най-тежките случаи се провежда имунотерапия или кръвопреливане.

Тъй като бебетата с жълтеница са по-сънливи, често родители питат екипа на VelaClinic “Как да събудим бебе с жълтеница?”. Махането на памперса и лекото разсъбличане или докосването на нослето на бебето обикновено са достатъчни, за да постигнете това. Важно е да следите новороденото да получава достатъчно храна на всеки 2,5-3 часа, за да може да се преодолее по-бързо състоянието.

Сподели новината

Изпратете ни вашата обратна връзка за работата с нас. По този начин вие ще изпратите директно информацията до мениджмънта на VelaClinic.

Остави коментар

 ПЛОВДИВ  СОФИЯ