Лечение на Пневмонии при Децата

Лечение на Пневмония при дете
Пневмониите в детска възраст са едни от най-големите изпитания за всеки родител. Заболяването изисква продължително и специализирано лечение, а състоянието на малките пациенти може бързо да се влоши. Болестта неслучайно продължава да е основна причина за детската смъртност при деца до 5-годишна възраст, макар че с подобряването на медицинската грижа и достъпа до антибиотично лечение и ваксинация леталитетът при пневмониите в детска възраст значително е намалял. Причините, водещи до заболяването, са различни. В детска възраст в голям процент от случаите става дума за инфекциозна причина за пневмония. Срещат се обаче и причини като аспирация на чуждо тяло или стомашно съдържимо, провокирани от лекарства, реакция на свръхчувствителност и дори радиационни пневмонии. Пневмонията изисква навременно лечение както при възрастни, така и при деца. Освен това се налага и своевременно лекарско наблюдение, за да се предприемат корекции в лечението, ако това е необходимо. Последното е особено важно за протичането на пневмонии при децата поради особеностите на имунната система, която е все още в процес на развитие. Това е и основната причина за хоспитализация на малките деца при потвърждаване на тази диагноза. Екипът на VelaClinic осигурява възможността за лечение на бронхопневмония при деца в условията на амбулаторен или домашен стационар, ако състоянието им позволява. По този начин се избягва допълнителен стрес както за родителите, така и за децата, от престой в болнична среда. Съкращава се и периодът за лечение, тъй като децата са много по-спокойни в позната среда. Също така не е за подценяване фактът, че няма да има контакт с други болни хора. Още повече, че на притесненията заразна ли е пневмонията отговорът е, че в общия случай са заразни микробите, които я причиняват. Екип от квалифицирани специалисти ще наблюдава състоянието на вашето дете, като можете да заявите преглед или консултация по телефона по всяко време на денонощието. Така ще се убедите, че диагнозата бронхопневмония при деца не е толкова плашеща, ако се доверите на опита и желанието ни да осигурим качествена здравна грижа за децата.

Симптоми при пневмонии в детска възраст

Въпреки че много хора вярват, че симптоматиката е ясно изразена, всъщност може да се проявяват различни симптоми при пневмонии в детска възраст. Това се дължи както на индивидуалните особености на имунната система на децата, така и на различните видове пневмония. В зависимост от причинителя и начинът на протичане се класифицират вирусни, атипични, бактериални пневмонии и други. Ето защо и точното диагностициране на пневмонии при децата не винаги е лесно. Чрез преслушване със “слушалка” например е възможно да бъдат пропуснати. Когато става дума за по-малки пациенти, се смята, че заболяването се вижда по-ясно, отколкото се чува. За симптоми при пневмонии в детска възраст например се посочват цианоза, прибиране на междуребрените пространства, задух, умора и други. Клиничната картина на заболяването може да включва и симптоматика като:
  • Поддържане на висока температура – при бронхопневмонии тя не се влияе от приема на температуропонижаващи средства;
  • Кашлица, която може да е по-изразена или по-лека при различните видове пневмонии;
  • Затруднено дишане;
  • Липса на апетит;
  • Болка в гърдите;
  • Обща апатия и сънливост;
  • Раздразнителност и други.
При т.нар. асимптоматична пневмония липсват ясно изразени симптоми на пневмония при деца. В тези случаи може да се наблюдава само спорадична кашлица. Евентуално учестеното дишане и общото неразположение на детето могат да подскажат за сериозността на състоянието. За диагностициране на пневмонии при децата само рентгенографията на гръдния кош може да потвърди или отхвърли заболяването. VelaClinic в София предлага на родителите провеждане на лечение в условията на амбулаторен или домашен стационар, като разполагаме със специално модерно оборудване за прилагане на предписаните лекарства и провеждане на прегледи и консултации 24 часа в денонощието. Също така на въпроса заразна ли е пневмонията трябва да се има предвид че микробите, които евентуално водят до развитие на заболяването, са заразни. Ето защо е важно да се избягва контакт с болни с подобни оплаквания. Избирайки VelaClinic вие няма да чакате на опашка за преглед с други болни.

Видове пневмонии при децата

Познати са различни видове пневмонии при децата. Както и при възрастните, заболяванията се класифицират според причинителя – бактерии, вируси или гъбички. Бактериалната пневмония може да се развие самостоятелно или в следствие на предшестващо вирусно заболяване. Вирусни пневмонии се развиват като следствие на различни вируси. За децата под една годинка например най-честият вирусен причинител на болестта е респираторният синцитиален вирус. Поради специфичната клинична картина се класифицират т.нар. интерстициални пневмонии, които също са с вирусен произход и засягат основно съединителната тъкан. Сред посочените по-горе видове пневмонии при децата най-рядко се среща тази, причинена от гъбична инфекция. Тя е характерна за хора с отслабена имунна система, с хронични заболявания и деца под 2-годишна възраст. VelaClinic в София разполага с квалифициран и опитен екип, както и с модерно оборудване за диагностика и лечение на пневмонии при децата. Специално разработените ни абонаментни планове позволяват прегледи и консултации по всяко време на денонощието, както и възможност за провеждане на лечение в условията на домашен стационар.

Лечение на пневмонии в детска възраст

Лечение на пневмонии в детска възраст обикновено се провежда в болнично заведение, заради необходимостта от специални условия за вливане на медикаменти и от лекарско наблюдение. За успешното излекуване е важно да се назначи точна терапия възможно най-рано. VelaClinic в София предлага лечение на пневмонии в детска възраст в условията на домашен или амбулаторен стационар. По този начин се вливат назначените медикаменти и се следи състоянието на малките пациенти без хоспитализация. Важно за крайния успех на лечението и за бързо възстановяване след пневмония е наблюдението в първите два дни на медикаментозната терапия. Ако няма подобрение, последната следва да бъде коригирана от лекуващия екип. Първите признаци за възстановяване след пневмония е нормализирането на телесната температура и общото подобряване на благосъстоянието на малките пациенти. За пълното възстановяване след пневмония обаче е необходимо да се осигури балансиран режим на хранене, активност и почивка. Екипът на VelaClinic ще бъде до вашето дете до пълното излекуване и ще ви консултира за избор на подходящ режим и превенция на пневмониите.

Стандартен Месечен Абонамент

Информация за родителите:
Информация за детето:

Сподели новината

Изпратете ни вашата обратна връзка за работата с нас. По този начин вие ще изпратите директно информацията до мениджмънта на VelaClinic.

Остави коментар

 ПЛОВДИВ  СОФИЯ