Какво е Конюнктивит при Бебетата?

Детски очи

В отговор на въпроса какво е конюнктивит трябва да започнем с уточнението, че заболяването е едно от най-често срещаните при бебета и деца. На практика поне веднъж в някакъв период малките пациенти страдат от него по една или друга причина. Както показва и названието конюнктивит, то засяга конюнктивата. Проявява се със зачервяване под клепачите и бялата част на очите. Освен това често се наблюдава изтичане на жълтеникав секрет от очите на малкото дете. В повечето случаи основният причинител на конюнктивит при деца са вирусите. Ако бактерии са в основата на заболяването, ще е налице и гнойният секрет, изтичащ от окото на малкия пациент.

Възпалението може да се дължи на различни причини – бактерии, вируси, алергени и др. Вирусният и бактериалният детски конюнктивит е изключително заразен и лесно се предава на контактните лица. Ето защо, ако имате съмнения за инфекция с конюнктивит при бебе и малко дете, следва да се започне лечение възможно най-бързо. По този начин ще се предотврати и задълбочаването и разпространението на инфекцията. Също така, макар и рядко, е възможно да се инфектират и меките тъкани на окото, ако не бъдат взети подходящите мерки за лечение.

Нерядко при бебетата се наблюдават блокирани слъзни канали, като в този случай състоянието наподобява конюнктивит. Грижата и лечението на малките пациенти в този случай изисква консултиране с педиатър. Във VelaClinic можете да ни посетите денонощно за преглед.

Видове конюнктивит

В медицинската практика се различават няколко видове конюнктивит в зависимост от причинителя им. Изясняването на конкретния вид е важно с оглед назначаването на подходящо лечение. Различаването им обаче често е трудно дори за специалистите, тъй като симптоматиката е изключително близка.

Конюнктивит, причинен от бактериална инфекция, се нарича бактериален конюнктивит. Характерното за него е, че най-често инфекцията започва от едното око и след това се прехвърля и на другото. Усещанията на пациентите са за наличие на чуждо тяло в окото, дразнене и парене. 

Сред водещите причини за вирусен конюнктивит са аденовирусите. Този вид инфекция се отличава с множеството фоликули по клепачите, светлобоязън, силно зачервяване и на двете очи. Също така обикновено се наблюдават и прояви на респираторно заболяване. Възможно е да се усложни първичната вирусна инфекция и да се стигне до бактериален конюнктивит. 

Сред най-често срещаните очни инфекции при децата е добре познатият на родителите алергичен конюнктивит. Заболяването протича със специфични оплаквания, включващи сърбеж, папили и фоликули. Може да се съпътства с кихане и кашлица, като се наблюдава най-често през пролетта и лятото.

Така нареченият катарален или гноен конюнктивит се проявява с краткотрайни булозни промени на конюнктивата в резултат на действието на вирусни или бактериални инфекции, въздействие на лекарства и други.

Уточняването на вида на конюнктивита е от изключителна важност с оглед на правилното лечение. Алергичният конюнктивит например изисква да се насочат усилията към отраничаване на алергичната реакция. При бактериалния се прилагат антибиотици, а при вирусния – противовирусни препарати.

VelaClinic разполага с опитни специалисти, които ще помогнат на вашето дете бързо да възстанови здравето на очите.

Как се лекува конюнктивит?

На въпроса как се лекува конюнктивит няма единен отговор, защото различните видове конюнктивит изискват и различен терапевтичен подход. Важно е да се уточни причинителят на инфекцията – дали става дума за вируси, бактерии или алергени. 

При бактериален конюнктивит лечението обикновено включва лекарствени препарати, съдържащи антибиотик. При тази инфекция е най-добре да се направи микробиологично изследване, за да се уточни конкретната бактерия, причинила заболяването. Сред най-честите “виновници” за това са Str. pneumoniae, H. influenza и други.

При диагностициране на вирусен конюнктивит лечението включва прилагането на подходящи противовирусни медикаменти. Важно е да се лекува основното вирусно заболяване, както и да се подкрепи имунната система, за да се справи с болестта. 

По отношение на алергичен конюнктивит лечението се фокусира върху ограничаване на алергичната реакция и подпомагане на имунната система на детето, така че последната да се справи успешно със свръхреакцията към алергените. Изборът на конкретен медикамент зависи от редица фактори, като вида на очната инфекция, индивидуалното състояние на детето, наличие на други симптоми. За ограничаване на алергичен ринит и симптомите му се предлагат най-често подходящи капки и мехлеми. При по-тежка симптоматика обаче може да се приложат и орално антихистамини. 

По-сериозно предизвикателство представлява така нареченият серозно-гноен конюнктивит и лечението му. Той възниква вследствие на вторично инфектиране със стафилококи или стрептококи. Терапията е антибиотична, като се прилагат препарати основно под формата на мехлеми и детски капки за очи при конюнктивит.

Важно е родителите да знаят, че лечението продължава средно 10 дни. В някои случаи на вирусен конюнктивит лечението може да отнеме доста повече време. За пълното излекуване следва да се приложи предписаното от специалист лечение за определения срок, независимо дали се наблюдава липса на възпаление на лигавицата на очите преди приключването му. 

Във VelaClinic можете да разчитате на денонощна помощ за осигуряване на здравето на вашите деца. Специалистите ни ще определят конкретния вид на детския конюнктивит и ще назначат своевременно лечение. Важно е да не предприемате самолечение, защото могат да настъпят усложнения.

За колко време минава конюнктивит?

Времето за лечение на конюнктивит зависи от вида му. В този смисъл първата стъпка е да се идентифицира причинителя му. По правило лечението на вирусни конюнктивити трае по-дълго в сравнение с терапията на бактериалните. Симптомите на алергичен конюнктивит пък обикновено имат сезонен характер, по време на който се обострят. 

Лечението на заболяването трае средно минимум 10 дни. В някои случаи може да има рецидиви и проява на хроничен конюнктивит. Тогава се изисква и по-продължителна терапия. 

Екипът на VelaClinic има дългогодишен опит с лечението на всякакъв тип конюнктивити при бебета и деца. При нас можете да потърсите консултация и преглед по всяко време на денонощието.

Сподели новината

Изпратете ни вашата обратна връзка за работата с нас. По този начин вие ще изпратите директно информацията до мениджмънта на VelaClinic.

Остави коментар

 ПЛОВДИВ  СОФИЯ