Какво е Коклюш при Деца?

Детска магарешка кашлица

Едно от инфекциозните заболявания, което въпреки съществуващата ваксина, продължава да се появява като спорадични случаи на коклюш, е т.нар. магарешка кашлица.

Въпреки че много хора смятат, че тази инфекция засяга само децата, това всъщност не е вярно. Тя е особено опасна за бебетата до 1 годинка, като може да доведе и до фатални усложнения. При по-големите деца и възрастните също може да се стигне до затруднено поемане на въздух, но обикновено състоянието не е животозастрашаващо.

Какво е коклюш? Това е инфекциозно заболяване, което предизвиква остра и продължителна кашлица при деца и възрастни. Причинител е бактерията Bordetella pertusis. Става дума за наистина мъчително кашляне, съпроводено с трудност за поемане на дъх, посиняване и специфичен остър звук при поемане на въздух. Отделят се слузести и лепкави храчки след кашличните пристъпи.

Какво е магарешка кашлица? Заради един от най-изявените си симптоми заболяването е известно в популярния език и под това название.

Магарешка кашлица при деца клинично протича в три периода — катарален, конвулсивен и оздравителен. Продължителността им общо е 6-8 седмици, а при най-малките пациенти може да продължи и по-дълго. Инкубационният период е между 4 и 21 дни.

Магарешка кашлица при дете се диагностицира след провеждане на физикален преглед и назначаване на микробиологични, кръвни и/или серологични изследвания. Необходимо е да се диференцира от други заболявания със сходна симптоматика, като бронхиолит и ларинготрахеит например.

Опитният екип на VelaClinic е на разположение денонощно за диагностика, преглед и лечение на бебета, деца и юноши до 18 години. Разполагаме със собствена лаборатория, където можем да извършваме и експресни изследвания. При съмнения за коклюш е от изключително значение да се постави своевременна диагноза и да се назначи правилно лечение, за да се минимизира възможността за усложнения. За превенция на заболяването следва да се поставят комбинираните ваксини съгласно действащия в страната задължителен имунизационен календар.

Симптоми на коклюш при деца

Конкретен причинител на коклюш е специфичен вид бактерия — Bordetella pertusis. Заболяването е инфекциозно, с бактериален произход и засяга всички възрасти — от бебета до възрастни.
Основно се характеризира със специфичен вид кашлица, поради което инфекцията е позната под името магарешка кашлица, симптомите на която могат да продължат и с месеци. Отделяните от бактерията токсини водят до увеличаване на секрецията на слуз в дихателните пътища. Вследствие на това се запушват бронхите и се образува оток на стените им.

Основните симптоми на коклюш се различават като интензитет в трите стадия на заболяването. Катаралният стадий обхваща първите 1-2 седмици от началото на инфекцията. Той се характеризира с постепенно засилваща се кашлица, особено нощем. Тя не се повлиява от прилагането на обичайните средства за облекчаване на кашлицата.

При някои пациенти се наблюдава и субфебрилна температура и липса на апетит. В конвулсния стадий, който също трае около 2 седмици, кашлицата става на пристъпи, като поемането на дъх между тях може да бъде по-трудно. При вдишване се чува характерен остър звук. Започва отделяне на гъсти храчки. В последния стадий — реконвалесцентен или оздравителен, пристъпите на коклюш кашлица стават по-малко и през повече време. Периодът трае до 3 седмици, като при бебета и по-малки деца може да се удължи до няколко месеца.

С оглед на продължителността и мъчителната кашлица е възможно да се появят усложнения, като кръвоизливи, кръвохрак, вторични бактериални инфекции, пневмония и други.

Екипът на VelaClinic има дългогодишен опит в диагностика и лечение на инфекции и състояния, характерни за бебешката, детската и юношеската възраст.

Лечение на коклюш при деца

Екипът на VelaClinic напомня, че коклюшът е инфекция, която е ваксинално предотвратима. За целта е въведена в официалния имунизационен календар на Република България комбинираната ваксина ДТК (дифтерия, тетанус и коклюш ваксина). Самата ваксина срещу коклюш е разработена още през 1934 г. Ваксинирането е най-надеждната превенция срещу заболяването.

Инфекцията е с продължително протичане, като са възможни и усложнения. За бебета и по-малки деца може да завърши фатално.

Как се лекува коклюш?

Лечението е продължително и задължително се провежда в болнични условия. Болните бебета и деца следва да се изолират от останалите пациенти с оглед ограничаване на разпространението на инфекцията и осигуряване на активно наблюдение. Предвид бактериалния причинител на заболяването се прилага антибиотично лечение на коклюш за период от минимум 10 до 14 дни. Назначават се и симптоматични лекарства за понижаване на телесната температура, облекчаване на дишането и други.

В зависимост от обективното състояние в някои случаи се прилагат кортикостероиди (при тежка инфекция на горните дихателни пътища) и лечение с кислород. Кислородната терапия е показана при наличие на продължителни и мъчителни пристъпи на кашлица, за да се подпомогне дишането, да се подобри снабдяването с кислород и съня, както и да се намали риска от възникване на допълнителни усложнения.

По отношение на коклюша, известен в популярния език като магарешка кашлица, лечението включва спазване на постелен режим, подходяща диета и много течности.
Важно е да се отбележи, че трябва да се започне максимално рано лечение и да се следи внимателно състоянието на пациента. Това ще предотврати възникването на усложнения, особено при кърмачета и малки деца.

След стабилизиране на състоянието антибиотичният курс при малките пациенти може да продължи и в домашни условия.
Видът и продължителността на лечение на коклюш трябва да се преценява индивидуално в зависимост от възрастта, хода на протичане и състоянието на пациента.

Сподели новината

Изпратете ни вашата обратна връзка за работата с нас. По този начин вие ще изпратите директно информацията до мениджмънта на VelaClinic.

Остави коментар

 ПЛОВДИВ  СОФИЯ