Бронхит при Деца – Симптоми, Видове и Лечение

Бронхит при малко дете
Диагнозата бронхит при деца е често срещана, както добре знае всеки родител. Това е заболяване на долните дихателни пътища, при което се наблюдава възпаление на лигавицата на белодробните бронхи. Различават се две основни форми на бронхит при деца – остра и хронична. Акутната фаза най-често се предшества от вирусно заболяване, като настинка или грип. В най-честия случай и при правилно лечение тя отшумява в рамките на 10 дни. За разлика от него хроничният бронхит при деца е по-сериозно заболяване и изисква продължително лечение. При малките пациенти той се среща рядко. Острото възпаление на лигавицата на бронхите може да възникне и в следствие на бактериална инфекция или продължително излагане на външни дразнители, като тютюнев дим, прах, газове и други. За поставяне на диагнозата “бронхит при малко дете” е достатъчен преглед и преслушване със стетоскоп на гърдите. Възможно е също така лекуващият лекар да назначи и рентгенография на гръдния кош, за да се изключи пневмония. Обикновено симптоматиката на бронхит при малко дете включва влажна кашлица с отделяне на храчки, хрема и температура. Болестта при малко дете на възраст от 0 до 2 години се нарича бронхиолит. Рискът от възникване на бронхиолит при бебе под 3 месеца, както и при преждевременно родени бебета е по-голям. Можете да се консултирате с екипа на VelaClinic, ако имате притеснения за развитие на заболяването при вашето дете.

Какви са основните симптоми на бронхит при дете?

Могат да се наблюдават различни симптоми на бронхит при дете. Основният обаче е кашлицата, която в началото е суха и дразнеща, а в рамките на няколко дни се променя към влажна и с отделяне на храчки. Чести симптоми на бронхит също така са и хрема, дискомфорт в гърдите, хрипове, температура, главоболие, болки в тялото и други. За поставяне на диагнозата следва да представите на лекуващия лекар всички наблюдавани от вас симптоми при бронхит на детето. При преслушване със стетоскоп на болното дете лекарят обикновено чува грубо дишане поради фината структура на гръдната стена при децата. Понякога дори и родителите могат да доловят хриповете, които обикновено се чуват, когато детето издишва. Често родителите ни питат дали се наблюдава при децата бронхит без температура. Възможно е такъв да е случаят в началото на развитието на заболяването. Кашлицата и някои други по-характерни за бронхит симптоми обаче са белезите, по които може да се разпознае заболяването от опитен лекар. Важното е да се потърси преглед навреме, така че да се постави своевременно диагноза и да започне лечение. При малките пациенти не се наблюдава бронхит без кашлица. Именно кашлицата е основен симптом на бронхита, като тя е пристъпна и мъчителна за децата. Промяната от сухата и дразнеща кашлица към влажна с отделяне на храчки в рамките на първите 3 дни след поява на симптоми, като течащ нос или проблеми с гърлото, може да ви насочи към подозрения за развитие на болестта. Абонатите на VelaClinic могат да се консултират по телефона или да доведат болното дете по всяко време на денонощието за преглед в клиниките ни в София и Пловдив. Също така и при поставена диагноза и назначено лечение имате възможността за неограничен брой прегледи и консултации с нашия специализиран екип по детски болести. При първи симптоми на бронхит или при каквито и да е притеснения за здравето на вашето дете можете да се свържете с нас, за да започнем веднага подходяща терапия.

Видовете бронхит при децата

Както и при възрастните, основните видове на заболяването при децата са остър и хроничен бронхит. При малките пациенти обаче значително по-рядко се наблюдава хроничната форма, като това е по-скоро изключение. Причината е основно във факта, че децата са изложени по-малко и по-рядко на действието на вредните фактори на околната среда, като тютюнев дим, прах, газове и други, предизвикващи хроничен бронхит. Двете заболявания, макар и да имат някои общи симптоми, се различават по проявата на симптоматиката, причините за развитие и лечението. При навременно и правилно лечение за остър бронхит той отшумява в рамките на седмица. Вероятно някои родители са чували и за “спастичен бронхит”. Той всъщност е форма на острия, като названието идва от термина “спазми”. Най-често от спастичен бронхит боледуват децата до 3-годишна възраст. Като цяло симптоматиката е характерната за острия бронхит – кашлица, умерена температура, умора, болки в тялото и други. При децата до 2 години заболяването се нарича бронхиолит (засяга най-малките разклонения на бронхиалното дърво на белите дробове – бронхиоли). Все по-често в последните години се говори и за алергичен бронхит. При него възпаленията на бронхите не са с инфекциозен причинител, а настъпват поради свръхчувствителност на организма към определено вещество. Засяга както възрастни, така и деца. И той има две форми – остра и хронична. Тъй като собствената имунна система реагира на определените алергени, разпознавайки ги като опасни, се появяват болестни симптоми на алергичен бронхит. Хронифицирането се развива за дълъг период от време, през което се инхалират съответните алергени. Специалистите на VelaClinic са на разположение по всяко време на денонощието и обещават дългогодишен опит и експертиза в лечението на детските болести.

Бронхит при деца – лечение

Видът и продължителността на лечение на бронхит при деца се определя от редица фактори. На първо място е важно да се установи дали става дума за оста или хронична форма на заболяването, както и за причините за развитието му. За да се постави прецизна диагноза, при прегледа на болното дете родителите следва да предоставят максимално точна информация за възникването и продължителността и наблюдаваните симптоми. За диагностициране на хроничен бронхит и лечение е много важно да се носи и да се предостави медицинска документация от предишни такива заболявания на детето. По този начин лекарят ще може максимално бързо и точно да се ориентира за характера на заболяването и да назначи своевременно подходящо лечение. Когато става дума за остър бронхит при деца и лечението му, обикновено той отшумява в рамките на няколко дни. Кашлицата може да продължи и по-дълго време. Тъй като по-голямата част от причинителите на заболяването са с вирусен характер, обикновено се провежда лечение на бронхит при деца без антибиотик. Заболяването в този случай има самоограничаващ се характер, като се предписват общоукрепващи средства, като добра хидратация, почивка, инхалации. Лечение на бронхит при деца без антибиотик е най-честата практика при острите форми на заболяването, защото антибиотиците са показани само за лечение на бактериални инфекции. За облекчаване на състоянието на болното дете често се препоръчат подходящи медикаменти за кашлица, противовъзпалителни лекарства и други, в зависимост от състоянието на вашето дете. При липса на сериозни допълнителни заболявания и компрометирана имунна система се провежда изключително домашно лечение на бронхит при деца, като се предпочита минималистичният подход по отношение на прилагането на лекарствени медикаменти. VelaClinic предлага на родителите уникалната възможност за домашен стационар – лечение на редица болести при децата в собствения дом на семейството. Ние имаме възможността да назначим и проведем подходящо лечение, без да се налага да посещавате нашата клиника.

Стандартен Месечен Абонамент

Информация за родителите:
Информация за детето:

Сподели новината

Изпратете ни вашата обратна връзка за работата с нас. По този начин вие ще изпратите директно информацията до мениджмънта на VelaClinic.

Остави коментар

 ПЛОВДИВ  СОФИЯ