Астма при Деца

Дете с астма

Астма при деца е все по-често срещано заболяване при малките пациенти. То представлява хронично възпаление на дихателните пътища – т.нар. бронхи, поради което те се стесняват. Поради това страдащите от астма деца изпитват затруднения при дишане. 

Важно е да се отбележи, че симптомите могат да са с различна тежест при отделните пациенти. Някои деца са засегнати в лека степен и по-рядко се наблюдават кризи, докато при други се налага редовно наблюдение на заболяването и контрол на симптомите. 

Какво причинява детска астма?

Не са установени точните причини за развитието на това хронично заболяване. Предполага се, че сред основните са генетичната предразположеност и различни фактори на околната среда, сред които са:

 • Често повтарящи се бактериални или вирусни инфекции на дихателните пътища;
 • Алергии в семейството;
 • Контакт с алергени в ранна детска възраст, когато имунната система още не е оформена. 

Някои фактори могат до доведат до астматичен пристъп, като:

 • Замърсяване на въздуха и околната среда от различен характер – тютюнев дим, прах, плесени и други;
 • Някои видове храни, които се смятат за алергени, като яйца, мляко, фъстъци и други;
 • Физически усилия на студен въздух;
 • Преждевременно раждане и други.

Как се установява астма при деца?

Диагноза астма се поставя след физически преглед, снемане на анамнеза и назначаване на конкретни изследвания. Възможно е да бъдете насочени и към консултация с други специалисти, като пулмолог или имунолог. 

Във VelaClinic имаме дългогодишен опит и квалифицирани специалисти за диагностика, наблюдение и лечение на детска астма

Симптоми на астма при деца

Тъй като състоянието засяга малките пациенти по различен начин, могат да се проявят и различни симптоми на астма при деца. Някои са по-слабо засегнати от заболяването и имат само обостряния (астматични пристъпи) в сезона на алергиите. При други деца обаче се наблюдават чести епизоди на обостряния на астма със симптоми, които изискват понякога и спешно лечение. И в двата случая се налага специализирана терапия, защото съществено засягат качеството на живот на детето. 

При астма симптомите при деца могат да включват:

 • Свистящ звук (хриптене), който се чува при поемане и издишване на въздух. Това е един от най-характерните симптоми, дължащ се на стеснените дихателни пътища. Може да е по-слабо или по-силно изразено.
 • Кашлица – децата с това състояние често кашлят, като кашлицата се усилва особено през нощта или след физически усилия.
 • Недостиг на въздух – пациент с астма обикновено изпитва затруднение при дишането. Това обикновено е доста стресиращо състояние за децата.
 • Лесна уморяемост при физическо усилие – децата с това заболяване се уморяват бързо дори и при по-слабо физическо усилие поради стеснените дихателни пътища, по които не може да се достави кислород до мускулите.
 • Нарушения на съня – при астма при деца симптомите често се влошават и обострят през нощта. Заради кашлицата и недостигът на въздух сънят обикновено е сериозно нарушен. 
 • Усещане за стягане или болка в гърдите.

Не е необходимо да се наблюдават всички описани симптоми на астма, за да се диагностицира заболяването. Ако забележите дори само един от симптомите, е важно своевременно да запишете час за преглед. Във VelaClinic можете да направите това по всяко време на денонощието. Екипът ни има сериозен опит в диагностицирането и лечението на това състояние. С оглед на факта, че при бронхиална астма симптомите се влошават през нощта, е важно да разчитате на опитни специалисти, които знаят как да контролират състоянието. 

Видове астма при деца

Бронхиална астма при деца представлява хронично възпаление на долните дихателни пътища, което се проявява с характерни симптоми, като задух, хриптене, кашлица, болка или тежест в гърдите. Днес обаче в медицината вече не се говори за това състояние само като за един вид заболяване. Тя се категоризира в различни видове астма при деца

Диференцирането им е важно с оглед на назначаването на подходяща терапия и контрол на заболяването. Разделянето на видове астма при деца е според причинителя предимно. Въпреки това експертите не са единодушни в категоризацията и се цитират и видове въз основа на тежестта на заболяването. 

 • Алергична астма – това е един от все по-често срещаните типове на заболяването, като се смята, че тя заема около 50% от всички случаи. В основата ѝ могат да са различни алергени, които да я провокират – полени, някои храни, прах, домашни любимци и други. Протичането ѝ е в по-лека форма в сравнение с неалергична астма. Алергична астма при деца и при млади хора до 40-годишна възраст не е рядко явление.
 • Индуцирана от упражнения астма – както показва и названието, тя се проявява при физически усилия. Дори и здрави хора също могат да покажат характерни за заболяването симптоми при упражнения. Хриповете, усещането за задух и кашлицата при деца с това заболяване при физическа активност са по-тежки в сравнение с поведението на децата без това заболяване при същата ситуация. Често именно това е ситуацията, при която се открива и първият сигнал за състоянието.
 • Кардиална астма – специфичен тип на заболяването, който се дължи на сърдечно заболяване. В този случай пристъпът не е заради спазъм на дихателните пътища (както е при бронхиална астма), а е поради сърдечна недостатъчност. Диагностицирането е в зависимост от установеното предишно белодробно или сърдечно заболяване. Провежда се и специализирано изследване, което установява конкретно кардиална астма.

Разграничаването на типа астма се извършва след редица изследвания, физикален преглед и снемане на анамнеза на предишни оплаквания и заболявания. Ето защо е важно да следите внимателно поведението на детето и да носите медицинска документация за извършените прегледи и заболявания.

VelaClinic разполага с необходимата база и отлични специалисти за диагностика и контрол на симптомите на състоянието при децата. Можете да ни потърсите по всяко време за консултация и преглед.

Лечение на астма при деца

Конкретното лечение на астма при деца зависи от тежестта на заболяването при отделните пациенти. Тежестта на симптомите може да варира сериозно – от по-редки обостряния до сериозни състояния. Както при по-леката форма, така и при по-тежката се изисква навременно лечение на астма, защото дори и при по-леки симптоми се засяга качеството на живот на детето. В най-общ смисъл терапията включва както прилагане на медикаменти (обикновено чрез инхалатори за астма), така и прием на кортикостероиди и бронходилатори. 

Назначава се и т.нар. алергенна имунотерапия. Тя представлява излагане на организма на контролирано повишаващи се дози екстракт от съответния алерген с цел изграждане на толерантност от страна на имунната система при контакт с него. Имунотерапия не се провежда при неконтролирана астма поради недостатъчно данни за ефекта върху такива пациенти. При контролираната астма лечението чрез имунотерапия доказано намалява тежестта на симптомите при пациентите с респираторна алергия, отпуска тялото и позволява отхрачване при астма.

Най-важна остава превенцията на заболяването и на астматичните пристъпи при деца. Сред основните препоръки в това отношение са: да се избягва излагането на алергени на детето; да се пазят подрастващите от досег със замърсена с цигарен дим околна среда, да се перат дрехите и спалното бельо на висока температура. 

Използването на подходящия инхалатор за астма може да предотврати необходимостта от допълнително медикаментозно лечение. В повечето случаи обаче е много трудно или невъзможно да се преустанови контакта с алергена, което е допълнително предизвикателство за овладяване на симптомите.

Това състояние не може да се лекува, но може да се контролира. Ключовото в този случай е диагностиката и лечението да се случат максимално рано. Така децата могат да имат пълноценен начин на живот въпреки заболяването си. Здравословният начин на живот също има изключителна роля и е неразделна част от процеса на лечение на астма при деца.

Сподели новината

Изпратете ни вашата обратна връзка за работата с нас. По този начин вие ще изпратите директно информацията до мениджмънта на VelaClinic.

Остави коментар

 ПЛОВДИВ  СОФИЯ