Ангина при Децата – Често Срещано Заболяване при Малките Пациенти

Дете при лекар на преглед

Всички родители добре познават диагнозата “ангина при дете”, защото това заболяване е често срещано при малките пациенти. То представлява остро възпаление на сливиците. При гнойна ангина на дете състоянието обикновено е придружено с висока температура, болки в гърлото и невъзможност за преглъщане и хранене, болки в главата и стомаха. Наблюдава се обща неразположеност, загуба на апетит и отпадналост.

В най-честия случай ангина при децата се причинява от вируси. В немалък процент от случаите при малките пациенти над 3 години се изолира бактериална инфекция, като най-честият “виновник” са хемолитични стрептококи. Последните причиняват и редица заболявания на сърцето, бъбреците, съединителната тъкан и други. Ето защо следва да се започне навременно и според причинителя лечение след диагностициране на ангина при дете. По този начин може да се предотврати и риск от развитие на локален абсцес в гърлото – представлява натрупване на гной в кухината, което е опасно състояние.

Екипът на VelaClinic е на ваше разположение денонощно за преглед, назначаване на лечение и извършване на необходимите изследвания и терапевтични процедури.

Заразна ли е гнойната ангина?

По въпроса заразна ли е гнойната ангина, е важно е да се знае, че стрептококовата ангина е заразна и лесно може да се предаде сред деца и възрастни. В този случай причинителят е бактерия, а не вирусна инфекция. Изолирането на бактериалния причинител следва да стане чрез микробиологично изследване. Лечението е антибиотично, като след 24 часа от приема му, малките пациенти вече не са заразни.

В зависимост от произхода и вида ангина симптомите могат да бъдат различни, като болка в гърлото; невъзможност за преглъщане и хранене; възпалено гърло и увеличени сливици (тонзили); гнойни налепи; повишена температура и редица други.

Съществуват различни видове ангина

Различават се няколко видове ангина в зависимост от причинителя и клиничните прояви. Според причинителя се различават вирусна и бактериална ангина. Уточняването на произхода е важно с оглед назначаването на правилно лечение, като при бактериална етиология се предписва антибиотично лечение, което обаче не повлиява вирусите.

Видове ангина:

  • Херпангина – родителите често се сблъскват с нея, защото се разпространява в затворени детски колективи, особено в детската градина. При нея причинител е коксаки вирусът.
  • Лакунарна ангина или позната сред родителите като гнойна ангина.
  • Катарална ангина.
  • Улцеро-мембранозна ангина.
  • Фоликуларна ангина.

Някои от посочените видове ангина трудно се различават един от друг поради сходство в клиничната картина. Опитният специалист може да ги отличи, за да предпише и най-подходящото лечение. За доказване на бактериален произход лекуващият лекар може да назначи и микробиологично изследване или кръвен тест за наличие на антистрептолизинов титър (АСТ).

От ангина най-често страдат децата между 3 и 7 години. По отношение на нерядко срещаните хронични ангини обаче такива се наблюдават и в по-зряла възраст.

Екипът на VelaClinic е с дългогодишен опит в диагностиката и лечението на детски заболявания с денонощен режим на работа.

Как се лекува гнойна ангина?

Повечето родители са се сблъскали с въпроса “как се лекува гнойна ангина”, защото това е едно от най-често срещаните заболявания във възрастта между 3 и 7 години. Макар че не всички болки в гърлото се дължат на ангина, клиничната картина на заболяването е сравнително ясна и родителите обикновено се ориентират в симптоматиката. Важното е при стрептококовата гнойна ангина лечение да се започне навреме и да е адекватно, защото в противен случай могат да се проявят усложнения, засягащи различни органи.

По тази причина екипът на VelaClinic съветва родителите да се обърнат към опитен специалист, който да назначи необходимите изследвания и лечение на ангина още при първите симптоми.

Заболяването може да се прояви с по-умерени или по-тежки симптоми. Във втория случай освен болки в гърлото и общо неразположение, може да се проявят и болки в ушите и дори затруднения в дишането при малки деца. Това състояние е плашещо за родителите, но с подходящото при гнойна ангина домашно лечение то се подобрява значително още в първите 48 часа. Важно е да не се прибягва към самолечение и по възможност да се направят максимално рано изследвания за уточняване на етиологията на ангината.

Антибиотици при гнойна ангина се предписват, ако причината за заболяването е бактериална инфекция. При вирусни ангини, каквито например са херпангината и инфекцията с вируса на Epstein-Barr (EBV), лечението е симптоматично. В този случай е необходимо известно време, за да може имунната система сама да се справи със заболяването. Трябва обаче да се има предвид и фактът, че се случва възникване на бактериална инфекция след недобре излекувана вирусна ангина.

В общия случай се назначава лечение на ангина за минимум 7 дни, но понякога е възможно и то да продължи и до две седмици, в зависимост от вида и проявите ѝ. За пълно оздравяване, без проява на усложнения, трябва да се проведе пълният терапевтичен курс, независимо, че най-често се отчита сериозно подобрение още в първите два дни.

За преглед и назначаване на лечение на ангина по всяко време на денонощието екипът на VelaClinic е на ваше разположение. Нашите специалисти са с дългогодишен опит и отлична квалификация в диагностиката и лечението на детските болести. Станете наш абонат, за да се възползвате изцяло от нашата уникална програма за медицинска грижа за малките пациенти.

Сподели новината

Изпратете ни вашата обратна връзка за работата с нас. По този начин вие ще изпратите директно информацията до мениджмънта на VelaClinic.

Остави коментар

 ПЛОВДИВ  СОФИЯ